Odborný výzkum ve spolupráci s VŠCHT

29.1.2024

Jaký konkrétní dopad má moření a pasivace na odolnost nerezových materiálů? Které veličiny vstupují do chemického procesu a jak ovlivňují výsledný technologický postup? Jaký je rozdíl mezi mořením a pasivací? Co nám říkají současné normy a proč je v nich takový zmatek? Jaký zvolit postup při moření a pasivaci pokročilých materiálu, mezi které patří třeba superaustenity, superduplexy nebo niklové slitiny?

Tyto otázky jsme si začali již loni pokládat s kolegy z VŠCHT, Václavem Šeflem a Tomášem Proškem v rámci tříletého výzkumného projektu. Studie má za úkol popsat stávající poznatky a normy, vytvořit matematické a statistické modely chování materiálů v chemických lázních, připravit receptury v laboratorním prostředí, ověřit postupy ve výrobní praxi a podrobit veškeré výsledky rozsáhlé odborné diskuzi.

Od celého projektu si slibujeme opravdu hodně. Dá nám prostor detailně pochopit chemickou stránku prováděných procesů. Připraví podklady pro návrhy změn norem a postupů. Dá nám výsledky, prezentovatelné jak pro laiky (jednoduché vysvětlení přínosu moření a pasivace), tak pro odborníky, kteří si chtějí v problematice rozšířit obzory. Především nám ale odpoví na otázky ohledně čištění a pasivace pokročilých duplexových ocelí. Pokud se opravdu jedná o materiály budoucnosti, chceme být na jejich povrchovou úpravu perfektně připraveni! 

 

Přečtěte si také